Как да се справим с трудните ситуации?

Само обичта не е достатъчна!

Често чуваме, че най-важното нещо, което можем да направим за децата си, е да ги обичаме. Това, разбира се, е така. Приемам безусловно, че всички вие обичате своите до полуда и изобщо не ви трябва някой, който да ви казва как да го правите. Но, каквото и да разправят хората, само любовта не стига.

Тогава какво още е необходимо?

Ние правим един милион неща за децата си: помагаме им да проходят, проверяваме дали са обули чисти чорапи, учим ги да се пазят, когато са вън от дома, слушаме търпеливо по пет пъти разказа им за победния гол, който са отбелязали на детската площадка. Само че никой родител не намира време за всичко (а и няма да е полезно за децата, ако го прави). Тази истина става още по-очевидна, когато имаме повече от едно дете, работата ни е напрегната или сме самотни родители. Как тогава да отсъдим кое е абсолютно наложително и от кое можем да се откажем? Освен ако не искаме да живеем с постоянно чувство за вина, тревожни и потиснати, наистина си струва да помислим върху това, кои неща ще бъдат от най-голямо значение за деца ни и кои можем да избутаме на втори и трети план.

Това, от което децата най-много се нуждаят, са родители, които винаги ги поставят на първо място. Малко неща са по-важни от това да внушите на децата си увереност и самочувствие. Тези две черти ще им помагат да придобият голяма част от всичко онова, което ще им е необходимо в живота. Увереността произтича най-вече от усещането за сигурност и стабилност на средата, която ги заобикаля. Когато живеем с убеждението, че светът около нас е константен и неизменен (в добрия смисъл на думата), става много по-лесно да придобием усещане за значимост и за собственото ни място в него. Следователно задача ни е да се уверим, че всичко важно в живота на децата ни е вкарано в неизменима логическа рамка.

Но преди всичко ние трябва да им внушим положителна нагласа към самите тях. Да им повтаряме колко са добри, а не колко са себични. Трябва да им напомняме, че да финишират първи в състезанието по плуване не е по-важно от това да могат да приемат евентуалната загуба. Необходимо е да им показваме, че са способни на много повече, отколкото си дават сметка, както и че вярваме безрезервно в тях.

Рони Джей

За да направим използването на този уебсайт по-лесно и удобно, използваме бисквитки. View more
Приемам всички бисквитки